συχνες ερωτησεις

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι προσέγγιση της ψυχοθεραπείας που εφαρμόζεται σε διάφορα προβλήματα. Εστιάζει, ως επί το πλείστον, στην επίλυση των δυσκολιών που απασχολούν το θεραπευόμενο τη χρονική περίοδο που ζητά βοήθεια. Η ΓΣΘ βασίζεται στη συνεργατική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενο, ενώ απώτερος σκοπός είναι να εκπαιδεύσει τον θεραπευόμενο να γίνει θεραπευτής του εαυτού του. Σύμφωνα με τη ΓΣΘ, τα προβλήματα έρχονται ως αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας του ατόμου και του περιβάλλοντος. Βασική αρχή της ΓΣΘ είναι πως οι νοηματοδοτήσεις που κάνουμε σχετικά με τα πράγματα και τα γεγονότα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά. Μία δεύτερη αρχή της ΓΣΘ είναι ότι η συμπεριφορά (αυτό που κάνουμε) παίζει ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση των δυσκολιών μας. Η συμπεριφορά είναι προϊόν μάθησης και μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα μαθησιακή διαδικασία.

Αφού εκφράσετε το ενδιαφέρον για επικοινωνία, θα ορίσουμε ένα σύντομο τηλεφωνικό ραντεβού. Έπειτα, θα κανονιστεί η πρώτη συνεδρία.

Η πρώτη συνεδρία συνήθως διαρκεί 1 ώρα περίπου (λίγο παραπάνω από τις επακόλουθες συνεδρίες). Στη πρώτη συνεδρία πραγματοποιείται μία προκριματική αξιολόγηση των δυσκολιών σας όπου πέρα από τις ερωτήσεις που γίνονται, συμπληρώνετε και ορισμένα ερωτηματολόγια. Επίσης, θα σας παρουσιάσω τη λογική της θεραπείας και τη μορφή που είναι κατάλληλη για εσάς. Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριών, θα σας πρότεινα να σκεφτείτε εάν αισθάνεστε άνετα μαζί μου. Καθώς, η ψυχοθεραπεία αποτελεί δέσμευση χρόνου, ενέργειας αλλά και χρήματος, είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα και να ταιριάζετε με τον θεραπευτή που έχετε επιλέξει. Εάν αποφασίσετε πως δεν αισθάνεστε άνετα να συνεργαστείτε μαζί μου ή σε περίπτωση που θεωρήσω πως οι γνώσεις μου και η εμπειρία μου δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των δικών σας δυσκολιών, θα σας βοηθήσω να βρείτε κάποιον άλλον θεραπευτή πιο κατάλληλο για εσάς. Εάν αποφασίσετε να συνεχίσουμε, θα σας δώσω να διαβάσετε και να υπογράψετε το θεραπευτικό συμβόλαιο.

Η ψυχοθεραπευτική συνεδρία διαρκεί συνήθως 45-50 λεπτά και ακολουθεί μία συγκεκριμένη δομή η οποία ορίζεται συνεργατικά από τον θεραπευτή και θεραπευόμενο στην αρχή κάθε συνεδρίας.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή ώρα και ημέρα. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν και παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Όταν συμφωνήσουμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση και επίτευξη των στόχων που θέλετε να δουλέψετε, τότε σταδιακά οι συνεδρίες αραιώνονται (ανά 15 ημέρες/ανά μήνα) μέχρι τη λήξη τη θεραπείας.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει μικρότερη διάρκεια σε σχέση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Η διάρκεια μπορεί να κυμανθεί από μερικές συνεδρίες μέχρι μήνες και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζει το πρόβλημα και η βαρύτητα οδηγεί το άτομο στην αναζήτηση βοήθειας. Πιο συγκεκριμένες δυσκολίες π.χ. φοβία μπορεί να χρειαστούν λιγότερες συνεδρίες από πιο σύνθετες δυσκολίες. Σημαντικός παράγοντας είναι η επιθυμία για αλλαγή, η δυνατότητα κατανόηση της ψυχολογικής κατάστασης και η δέσμευση στη θεραπεία.